sábado, 25 de abril de 2009

THE AFGHAN (Frederick Forsyth)

L'afganès és Izmat Khan, un presoner de Guantànamo i un antic comandant de l'exércit talibà. L'afganès és també el coronel Mike Martin, un veterà de guerra amb més de 25 anys d'experiència a guerres per tot el món, de pell fosca i educat des de nen a l'Irak. En un intent d'evitar un desastre, les agències d'intel·ligència intentaran fer el que ningú a aconseguit fer abans.

La intervenció d'un telefon móvil permet als serveis secrets britànic i nord-americà posar-se sobre la pista d'aquest desastre potencial, un atemptat que es presumeix molt sanguinari. Poc més se sap del mateix i els intents per descubrir-ne alguna cosa són estèrils.

Mike Martin, retirat a la campinya anglesa, es l'escollit per una important i perillosa missió. Després d'un entrenament llarg i exhaustiu, haurà de fer-se passar per un terrorista afganès fugit de Guantànamo, infiltrar-se al nucli d'Al-Qaeda i evitar un terrible atemptat. I mentre Martin es prepara per la missió més peligrosa de la seva vida, la preparació de l'atemptat continua. Si surt bé, cambiarà el destí del món. I tothom sap que mai algú ha pogut infiltrar-se a Al-Qaida.


The Afghan written by Frederick Forsyth

Portada del llibre L'Afganès, de Frederick Forsyth


Destacable

1) Es un Llibre que es llegeix en un suspir perquè enganxa des del principi, encara que és una mica complicat de seguir perquè la trama és complicada i força súbtil.

2) La història està molt documentada i la trama evoluciona a un ritme trepidant. No obstant, tota la trama gira entorn a un event molt poc probable, perquè aquest event té lloc en un lloc poc controlable, el que resta credibilitat a la història.

3) Permet fer-se una idea de que tot el que succeix al món està discretament controlat pels serveis d'intel·ligència.

4) Permet intuir força el funcionament dels serveis de intel·ligència, la estreta relació amb els líders polítics respectius i la seva interconnexió entre ells. Principalment entre la CIA, el SAS (intel·ligència britànica) i el SIS (servei d'intel·ligència del Pakistan)

5) Permet tenir un coneixement de la evolució histórica de la situació terrorista actual i el seu origen a l'Afganistan a l'época de l'intent d'invasió sovietica, sempre considerant que està explicada per un escriptor britànic. De com els occidentals van ajudar els afganesos, de la revolució Taliban i del creixement de Al Quaida. Aquest grup terrorista va ajudar en un moment puntual els Talibans durant la guerra civil afganesa per poder implantar posteriorment els seus camps d'entrenament a l'Afganistan sense oposició.

6) Expiica com l'estructura de Al-Qaida consisteix en un nucli dur de gent rica i molt preparada (metges, enginyers etc) que dona el suport intel·lectual a petites cél·lules amb certa autonomia esparcides per tot el món, principalment als païssos musulmans. Dels membres d'aquesta organització destaca:

- La obsessió per la seguretat. Són extremadament cuidadosos i desconfiats. Molt difícil infiltrar-s'hi.

- Molt pacients en els seus métodes per evitar ser descoberts. Inclús arriben a enviar-se els missatges pel boca a orella a llargues distàncies encara que trigui una setmana en arribar al destinatari. Per això és difícil predir els atemptats.



Millorable

1) Crec que el final no està a l'alçada de la trama tan elaborada del llibre. Vaig tenir la sensació que l'autor tenia presa per acabar el llibre.



Finalment, a continuació pots veure una llista amb altres llibres interessants que he llegit:


No hay comentarios: