sábado, 24 de enero de 2009

CATHEDRAL OF THE SEA (Ildefonso Falcones)

La vida d'Arnau Estanyol canvia radicalment quan el seu pare el rescata d'una mort segura al castell del seu senyor feudal quan només era un nadó. A conseqüència d'aquest rescat Bernat Estanyol ha de deixar totes les seves terres i fugir dels dominis del seu senyor. Unes terres que durant segles hàvien pertangut als seus avantpassats. El destí que Bernat somia: guanyar la seva llibertat i, sobretot, la del seu fill, a la ciutat de Barcelona.


La Catedral del Mar de Ildefonso Falcones
Portada del llibre: La Catedral del Mar de Ildefonso Falcones


Al cor de la Barcelona medieval, Bernat, jove camperol procedent de la Catalunya feudal, soporta les pitjors humiliacions per guanyar-se la llibertat, per convertir-se en ciutadà lliure de Barcelona. Cansat del l'abús de poder de la noblesa, va encapçalar una revolta popular que el portaria a la horca. Arnau, consicent del sacrifici del seu pare mai oblidarà aquest patiment i aquestes ànsies de llibertat. La seva lluita i el seu destí fora del normal el convertiran en l'heroi de tot un poble.


Santa Maria del Mar in Barcelona
Estat actual de la façana principal de l'església de Santa Maria del Mar


Al segle XIV, al ritme de la construcció de l'església de Santa Maria del Mar, màxim exponent del gótic català, construida pel poble i per al poble en el temps record de 57 anys, Arnau recorre un camí sembrat de trampes i travetes per conquerir la seva llibertat. Fill d'un camperol exiliat a Barcelona, es convertirà en membre dels bastaixos (una cofradia de portadors de pedres de la cantera de Montjuïc a la futura església), més tard soldat del rei, Arnau esdevindrà ric amb l'ajut del jueu Hasdai, del qual en va salvar els fills.

Com a conseqüència d'una plaga de Peste, Arnau perd a la seva dóna i gran part dels seus amics. Els jueus són culpats d'haver portat aquest plaga i són perseguits durant una revolta popular. És llavors quan el coratge d'Arnau permet salvar la vida de dos nens jueus i Sahat, l'esclau musulmà que els cuidava. Com a mostra de gratitud per haver salvat els seus fills, Hasdai regala a Arnau els diners i coneixements (mitjançant l'esclau Sahat) necessaris perquè esdevingui ric cambista (banquer de l'época), consul de la Mar...i espós, molt a pesar d'ell, de la pupil·la del rei. Serà precisament aquesta, moguda per zels infundats, qui portarà a Arnau davant del tribunal de la inquisició.


Santa Maria del Mar in Barcelona
Dins l'església s'aprecia fàcilment la bellesa d'aquesta església gótica


Malgrat el seu estatus i les nombroses responsabilitats dins Barcelona, Arnau sabrà resistir, amb l'ajut de Sahat i de la seva futura dóna Mar a qui ha estimat des de sempre, a les més terribles maquinacions, a l'Inquisició, i no deixarà mai de defensar els més necessitats i els esclaus.

Aquesta novel·la farçida de personatges i de rencontres, de traicions i d'históries d'amor és un terbolí. Actor i testimoni dels grans mals de l'época, el seu heroi Arnau és s'enfronta un cop rera l'altre als conflictes miltars, a les revoltes populars, a la Gran Peste i a les heretgies. A través d'aquests esdeveniments , l'intriga portada magistralment per Ildefonso Falcones, La Catedral del Mar, s també una declaració d'amor a una ciutat i als seus habitants, així com un himne a la fraternitat.


Santa Maria del Mar in BarcelonaImatge més propera de l'altar de Santa Maria del MarEl Millor


- El personatge d'Arnau. Bondadós, generós i agrait. Es especialment bo amb els mes desfavorits.

- Descripció detallada de la manera de viure, de les pors i dels costums de l'época i del dret mercantil. Descripció del paper dels comerciants catalans como font de finançament de les campanyes militars del Rei.

- Descripció de la situació desesperada dels camperols, oprimits pels seus senyors feudals, dels jueus, humiliats i marginats per l'església cristiana y de les dones, obligades a servir i obeir els marits i pràcticament sense drets.

- Descripció de la doble moral de l'església, que es mou per diners. Us de la inquisició per part de l'església com eina per atemorir el poble i tenir-lo controlat.

- Descripció de la trama política existent a l'época entre els reis de Catalunya, Mallorca, Génova, Castella i França.

- Durant tot el llibre es nota que l'autor és bon coneixedor de la Catalunya medieval i que ha dedicat deu anys a escriure aquest llibre.


Si t'agrada l'arquitectura religiosa, podries estar interessat en visitar le següents esglésies gótiques de Barcelona:


Els carrers i places del centre històric de Barcelona amaguen altres indrets bonics que també aconsello visitar:

Altres catedrals que he visitat a Catalunya, Espanya i Europa són:


- A Catalunya- A Espanya- A Europa
Finalment, a continuació pots veure una llista amb altres llibres interessants que he llegit:No hay comentarios: